2018

Gendtse waterpolosters ware winnaars Gouden Sport Ster Lingewaard voor Thetis

Traditiegetrouw wordt op de eerste zondag van januari de Gouden Sport Ster Lingewaard uitgereikt. Wie was de beste individuele sporter of sportploeg van het jaar ervoor. De waterpolosters van Thetis uit Gendt haalden de meeste stemmen binnen. Nog voor triatleet Erik Elbers en Tino Driessen, die Braziliaans jiu-jitsu beoefent.

De verkiezing is in handen van Sportpromotie Lingewaard en een deel van de verkiezing en de feestelijke uitreiking wordt steevast gehouden in de kantine van Jonge Kracht in Huissen. En die was zondag vol en gezellig. Zowel de Thetis-waterpolosters, Elbers en Driessen waren aanwezig en hadden familie en fans meegenomen. De drie genomineerden waren er allen een goed 2018 achter de rug.

Thetis promoveerde naar de bondscompetitie, Elbers had voor de 30e maal deelgenomen aan de kwart triatlon in zijn woonplaats Gendt (en daarmee de enige persoon die alle 30 edities had volbracht), terwijl Driessen was doorgebroken in zijn sport (goud op Nijmegen Open en brons op Dutch Open).

Toen de stemmen waren geteld (zie kader) bleken de waterpolosters de duidelijke winnaars. ,,Een mooie beloning voor hoe we bezig zijn'', aldus Linda Plönes. De Gendtse is met 34 een van de ervaren speelsters, speelt al 26 jaar voor Thetis en maakte de laatste succesjaren mee. ,,Afgelopen seizoen werden we tweede, maar wonnen we wel twee keer van de nummer 1 en mochten we promoveren naar de bondscompetitie omdat er een plekje vrijkwam.''

'Gemener'

Een seizoen ervoor waren we kampioen geworden en een paar jaar ervoor ook al. Daarmee hebben we het waterpolo in de regio wel op de kaart gezet. En met het winnen van de Gouden Sportster van Lingewaard natuurlijk helemaal.''

De Gendtsen wonnen een cadeaubon van Huisman Sport en een (door Sport & Ondernemen Lingewaard te organiseren) evenement. ,,We denken aan een clinic van een bekende waterpolotrainer. Of een trainingskamp of misschien wel nieuwe materialen.'' Elbers en Driessen ontvingen beiden een cadeaubon van Huisman Sport.

Plönes wilde gelijk nog wat rechtzetten voor wat betreft vooroordelen over haar sport. ,,Tijdens de presentatie en interviews van de genomineerden vanmiddag zei een teamgenoot voor de gein dat er tijdens waterpolo veel geslagen en geschopt wordt. Dat valt allemaal wel mee. Als je elkaar al raakt dan is dat vanwege de weerstand van het water nooit hard. Het is wel fysiek, maar er zijn in vergelijking met voetbal veel minder blessures. Ik denk overigens wel dat vrouwen wel iets gemener zijn dan mannen.''

Meeste stemmen gelden

Vorig jaar wonnen de basketbalsters van Lekdetec/Batouwe uit Bemmel de Gouden Sport Ster Lingewaard en daarvoor de handballers van HV Huissen. Sportclubs uit Lingewaard mogen een sporter of team aanmelden (www.sportpromotielingewaard.nl). Daaruit selecteert de organisatie drie genomineerden. De jury bestaat uit Sportpromotie Lingewaard, het College van B&W, Sport & Ondernemen Lingewaard (SOL), Huisman Sport, Omroep Lingewaard en het tijdens de uitreiking aanwezige publiek. Allen hebben 1 stem. De genomineerde met de meeste stemmen wint. Dit jaar dus Thetis, de naam van een zeenimf uit de Griekse mythologie.